فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ارائه مدل کسب وکار سیستم های فتوولتائیک غیرمتمرکز بر اساس بوم ناب کسب وکار در ایران
    حسین حیرانی، ناصر باقری مقدم*، سینا لبافی صفحه 0

    با توجه به کاهش ظرفیت تولید گاز طبیعی، لزوم متنوع سازی سبد تولید برق و مصوبات شورای عالی انرژی، لزوم افزایش سهم انرژی تجدیدپذیر و به ویژه سیستم های فتوولتاییک در تولید برق در سال های آینده امری ضروری است. مهم ترین وظیفه سیاستگذار در این زمینه، تدوین و اجرای مدل کسب وکار توسعه این سیستم ها بر اساس ویژگی های محیطی کشور می باشد. این مقاله درنظر دارد با مقایسه انواع مدل های کسب وکار توسعه فتوولتاییک براساس میزان اثرگذاری بر موانع توسعه این صنعت در ایران و تشکیل بوم ناب، مدل مناسب کسب وکار این سیستم در ایران را پیشنهاد دهد.  براساس تحلیل محتوای گزارش ها و مقالات داخلی و بین المللی مرتبط، 142 مانع در سه سطح بین المللی، ملی و صنعت در ایران شناسایی شده و براساس نظر 15 خبره دانشگاهی، صنعتی و دولتی اعتبارسنجی شد. براین اساس مهم ترین موانع توسعه فتوولتاییک در سطح بین المللی تحریم، در سطح ملی تلاطم در قیمت ارز و در سطح صنعت قیمت غیرواقعی و پایین فروش برق شناسایی گردید. در مرحله بعد با تشکیل بوم ناب و مقایسه مدل های کسب وکار براساس نظرات خبرگان در خصوص میزان تاثیر هر مدل در رفع موانع، مدل مالک و کنترل کننده مشتری یا شخص سوم مناسب ترین مدل کسب وکار توسعه DSPV در ایران شناسایی گردید. از مهم ترین پیامدهای این مدل، ایجاد بازار رقابتی در کشور و عدم دولتی شدن این صنعت خواهد بود. در پایان روابط بین بازیگران و سازمان های تاثیرگذار در این صنعت براساس مدل کسب وکار پیشنهادی تبیین شد.

    کلیدواژگان: سیستم فتوولتائیک غیر متمرکز، مدل کسب وکار، بوم ناب، سیاستگذاری انرژی
  • مدل کیفی ارتقاء توانمندی تجاری سازی تکنولوژی با نقش میانجی های انتقال تکنولوژی در صنعت نفت و گاز
    سعید بغدادی، عباس خمسه*، سید حسام الدین مدنی صفحه 0

    کسب منافع اقتصادی ناشی از بکارگیری قابلیت های تکنولوژیکی در گرو ارتقاء توانمندی تجاری سازی بنگاه ها است. به رغم وجود دیدگاه های مختلف در خصوص تجاری سازی، این پژوهش متمرکز بر تجاری سازی تکنولوژی به معنای درآمدزایی ناشی از واگذاری و فروش تکنولوژی (فارغ از فروش محصولات) می باشد. در این بین پرداختن به نقش میانجی های بیرونی انتقال تکنولوژی و توانمندی های هر یک از آنها در تسهیل تجاری سازی بسیار حایز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر کاربردی بوده و روش اجرای آن نیز روش ترکیبی کیفی و کمی می باشد. ابتدا با مطالعه مستندات و دریافت نظرات خبرگان صنعت نفت و گاز کشور (از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و بر اساس  روش گلوله برفی تا اشباع نظری)، ضمن شناسایی مولفه ها و شاخص های تجاری سازی،  مدل کیفی پژوهش بر اساس تیوری داده بنیاد در نرم افزار MAXQDA  تدوین گردید. در ادامه اعتبارسنجی مدل کیفی بر اساس روش تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار SMART PLS انجام شده و سپس رتبه بندی مولفه ها و شاخص های تجاری سازی بر اساس ضرایب مسیر و بارعاملی در تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفت. بر اساس نتایج رتبه بندی، 3 مولفه توانمندی های بنگاهی انتقال تکنولوژی، راهبردهای تجاری سازی مستقل تکنولوژی در صنعت/بنگاه و قابلیت ها و منابع تکنولوژیکی به ترتیب حایز بالاترین رتبه شدند.

    کلیدواژگان: تکنولوژی، تجاری سازی، تجاری سازی تکنولوژی، میانجی های انتقال تکنولوژی
  • تاثیر متقابل کانال های تاثیرگذار تجارت سوخت های فسیلی و رشد جمعیت بر انتشار CO2 و انتقال آلودگی
    هاتف حاضری نیری*، رضا اخی جانی صفحه 0

    تجارت سوخت های فسیلی به عنوان یکی از منابع درآمدی و یکی از عوامل مهم رشد و توسعه اقتصادی است. اکثر کشور های درحال توسعه به علت عدم وجود تکنولوژی کافی در فرآیند تولید، توان پالایش مناسب سوخت های فسیلی را نداشته و درمقابل با اتخاذ سیاست صادرات انرژی فسیلی و واردات کالا، آلودگی را به کشورهای مقابل منتقل می کنند. به عبارت دیگر تجارت سوخت های فسیلی کشورهای درحال توسعه و کشورهای توسعه یافته و صنعتی، موجب انتقال آلودگی از طریق کانال حمل و نقل و کانال تولید می شود. همچین رشد جمعیت و تولید ناشی از مصرف سوخت های فسیلی از عوامل موثر بر این انتقال آلودگی(صادرات انرژی فسیلی) بین کشورهای دارای روابط تجاری هستند. این مقاله با بکارگیری الگوی خطی چند متغیره پانلی تاثیر تجارت سوخت های فسیلی بر انتشار CO2 را با تمرکز بر انتقال آلودگی در بین کشورهای هدف طی دوره زمانی 2018-2000 را بررسی می کند. نتایج حاصل نشان می دهد، کانال های تجارت انرژی های فسیلی(حمل و نقل و تولید) تاثیر مهم و معناداری بر انتشارCO2 ، دارد. همچنین نتایج نشان داد میزان تاثیرات بخش حمل ‌و نقل و بخش تولید بر انتشار CO2 در کشورهای توسعه یافته در مقایسه با کشورهای درحال توسعه بیشتر است که نشان دهنده انتقال آلودگی از کشور های درحال توسعه به کشورهای توسعه یافته است. سایر نتایج نشان داد که رشد جمعیت و تولید ناخالص داخلی ارتباط مثبت و معناداری با صادرات سوخت های فسیلی و انتقال آلودگی بین کشور های هدف دارد، و آزادی تجاری موجب افزایش حجم تجارت سوخت های فسیلی و درنتیجه موجب افزایش انتشار CO2 می شود.

    کلیدواژگان: تجارت انرژی های فسیلی، انتقال آلودگی، حمل و نقل، تولید ناخالص داخلی
  • حسن سپهری فر، فرشته لطفی زاده*، ارشد فرهمندیان صفحات 1-27

    ایران به لحاظ میزان ذخیره گاز طبیعی در رتبه اول جهان قراردارد.مصرف گاز طبیعی در ایران همواره روند رو به رشدی داشته و تلاشی برای صرفه جویی از سوی خانوارهای ایرانی صورت نگرفته است. سرانه مصرف انرژی در کشور ایران سه برابر متوسط جهانی و 13 برابر ژاپن است.دراین پژوهش سعی شده است تا عوامل اصلی که بر مصرف گاز خانگی موثر هستند، مشخص شوند. با مراجعه به 384 مصرف کننده گاز خانگی و پرسش از خانوارها در مورد معیارهای مشخص شده از الگوی استراتژیک مصرف بهینه گاز خانگی و همچنین گفتگو با برخی از آنها درخصوص شاخص های مصرف،پرسش نامه ها تکمیل و محور بررسی قرارگرفته است. از تحلیل های کمی استفاده گردیده و با تحلیل اطلاعات بدست آمده واستفاده از نرم افزارهای تحلیل  عاملی و تحلیل مسیر (lisrel) و (spss) ، عوامل اصلی مصرف گاز خانوارهای کشور و میزان اثر هرشاخص مشخص گردیده است.

    کلیدواژگان: ایران، الگوی مصرف، تحلیل عاملی، عوامل اصلی، گاز
  • محمود دشت بزرگ، فواد مکوندی*، وحید چناری، قنبر امیرنژاد، سعید جعفری نیا صفحات 28-63

    این پژوهش در راستای پرکردن شکاف بین تیوری و عملکرد تدوین دستورکار خط مشی عمومی در کمیسیون انرژی مجلس و هدف آن  فراهم کردن شرایط برای فعال کردن ظرفیت های مشارکتی و نوآورانه جهت بهبود خط مشی گذاری عمومی مجلس است. هدف این است که درک مشترک نسبت به مسایل در دستورکار ایجاد شود و توانایی ذینفعان برای همکاری موثر در خط مشی گذاری مشارکتی تقویت گردد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت توصیفی، به لحاظ روش اجرا پیمایشی و برای مرور مبانی نظری پژوهش و اطلاعات ثانویه از روش کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شده است. روش شناسی پژوهش داده بنیاد و جامعه آماری پژوهش شامل اعضای کمیسیون انرژی مجلس، متخصصان خط مشی گذاری حوزه انرژی در ستاد وزارتخانه های قوه مجریه، سندیکای پیمانکاران، اداره کل انرژی سازمان برنامه و بودجه، متخصصان دانشگاهی خط مشی گذاری عمومی که صاحب مقالات و تالیفات در حوزه مرتبط هستند، فعالان صنعت حوزه انرژی، و پژوهشگاه نیرو می باشند که با استفاده از روش قضاوت هدفمند تعداد 22 نفر انتخاب شدند. از آمار توصیفی و امار استنباطی با نرم افزار SPSS برای میانگین مصاحبه ها و از  LISREL برای تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.  از نتایج حاصل از کدگذاری باز داده های کیفی گردآوری شده با استفاده از ابزار مصاحبه، تعداد 31 کد باز از میان 114 مفهوم شناسایی شدند. نتایج حاصل از کدگذاری محوری شامل 88 گویه در قالب 28 مقوله دسته بندی شده اند.

    کلیدواژگان: دستورکار، خط مشی عمومی، مشارکت ذینفعان، کمیسیون انرژی، مجلس
  • سوما رحمانی، مصطفی صفدری رنجبر* صفحات 64-96

    هدف از پژوهش حاضر مطالعه مسیرهای گذار، دلایل شکست گذار و ارایه راهکارهای سیاستی برای غلبه بر شکست های گذار در صنعت توربین های بادی ایران است. به منظور انجام این پژوهش از رویکرد کیفی و استراتژی مطالعه موردی استفاده شده است. بر اساس چارچوب نظری موجود، در مرحله اول، سیر تکامل تاریخی صنعت توربین های بادی در ایران از سال 1367 تا 1399 و وضعیت موجود این صنعت در چارچوب نظری گذارهای پایدار و رویکرد چندسطحی (دورنما، رژیم و کنام) بررسی شده و مسیر گذار در هر دوره شناسایی شده است. در مرحله بعد دلایل شکست گذار در مراحل توسعه صنعت بر اساس تحلیل کیفی و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان این صنعت، استخراج شده است. سپس، راهکارهای سیاستی جهت غلبه بر شکست های گذار در صنعت توربین های بادی ایران ارایه شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در مراحل سه گانه گذار صنعت توربین های بادی ایران، مسیرگذار در مرحله اول (1367-1385) از نوع مسیر دگرگونی و در مرحله دوم (1385- 1394) از نوع پیکربندی مجدد بوده است. با این حال در مرحله سوم (1394- 1399) به دلایلی همچون شکست جهت گیری، شکست شکل گیری تقاضا، شکست هماهنگی و شکست بازیابی، صنعت توربین های بادی ایران نتوانسته است که با استفاده از جایگزینی فناورانه مسیر گذار را به صورت موفقیت آمیز طی کند و دچار ناکامی در گذار به سمت پایداری شده است.

    کلیدواژگان: گذار پایدار، مسیرهای گذار، شکست گذار، رویکرد چندسطحی، توربین بادی
|
  • Presenting the business model of decentralized photovoltaic systems based on lean business canvas in Iran
    Hossein Heirani, Naser Bagherimoghaddam*, Sina Labbafi Page 0

    Due to the reduction of natural gas production capacity, the need to diversify the power generation resources and the approvals of the High Energy Council, the need to increase the share of renewable energy, especially photovoltaic systems, in electricity generation in the coming years is essential. The most important task of policy makers in this field is to formulate and implement a business model for the development of these systems based on the environmental characteristics of the country. This article intends to compare the types of photovoltaic development business models in the world based on the impact on barriers to the development of this industry in Iran with the formation of a lean canvas. Based on the content analysis of related domestic and international reports and articles, 142 barriers were identified in three levels of international, national and industrial in Iran and were prioritized based on the opinions of 15 academic, industrial and governmental experts. Accordingly, the most important obstacles to the development of photovoltaics in the country were identified and based on the formation of a lean canvas, the model of the customer or third-party’s owner and controller of system, the most appropriate business model to overcome these obstacles in Iran was identified. One of the most important consequences of this model will be the creation of a competitive market in the country and the non-governmentalization of this industry.

    Keywords: Distributed solar photovoltaic system, Business model, Lean canvas, Energy policy
  • Qualitative model to improving capability of technology commercialization by technology transfer intermediaries in oil and gas industry
    Saeed Baghdadi, ABBSS KHAMSEH*, Seyed Hesamedin Madani Page 0

    Gaining economic benefits from the use of technological capabilities depends on improving the commercialization capacity of enterprises. Despite the different views on commercialization, this research focuses on the independent commercialization of technology, which means revenue generation from the transfer of technology. In the meantime, addressing the role of external intermediaries of technology transfer and their capabilities in facilitating commercialization is very important. The purpose of this research is applied and its implementation method is qualitative based on grounded theory. For this purpose, by studying the documents and receiving the opinions of Iranian oil and gas industry experts, more than 200 open codes in the form of 46 main categories were determined in the MAXQDA software. Based on the research findings, 10category of government policy, commercialization strategies, technology transfer capability, intermediary capability, commercialization business, commercialization benefits, mission of intermediaries, capabilities and resource of independent technology commercialization, technology diplomacy and inter-firm partnership have been identified as components of commercialization model. As a results of this research, technology commercialization model in oil and gas industry has been developed and along whit it, suggestions for implementing independent technology commercialization process have been presented.

    Keywords: technology, technology commercialization, technology transfer intermediaries
  • Interaction of effective channels of fossil fuel trade and population growth on CO2 emissions and pollution transmission
    Hatef Hazery niri *, Reza Akhyjany Page 0

    The trade in fossil fuels is one of the sources of income and one of the important factors of economic growth and development. Most developing countries, due to the lack of sufficient technology in the production process, do not have the ability to properly refine fossil fuels, and in return, by adopting a policy of exporting fossil fuels and importing goods, transfer the pollution to other countries. In other words, the trade in fossil fuels of developing countries and developed and industrialized countries causes the transmission of pollution through transportation channels and production channels. Also, population growth and production due to fossil fuel consumption are among the factors affecting this pollution transfer (fossil energy exports) between countries with trade relations. Using a multivariate panel linear model, this paper examines the impact of the fossil fuel trade on CO2 emissions, focusing on the transmission of pollution between target countries during the period 2018-2000. The results show that fossil energy trade channels (transportation and production) have a significant effect on CO2 emissions. The results also showed that the effects of transportation and manufacturing on CO2 emissions in developed countries are higher compared to developing countries, which indicates the transfer of pollution from developing countries to developed countries. Other results show that population growth and GDP have a positive and significant relationship with fossil fuel exports and pollution transmission between target countries, and trade freedom increases the volume of fossil fuel trade and thus increases CO2 emissions.

    Keywords: Fossil energy trade, pollution transfer, transportation, GDP
  • Hasan Sepehrifar, Fereshte Lotfizade*, Arshad Farahmandian Pages 1-27

    Iran is ranked first in the world in terms of natural gas storage.Natural gas consumption in Iran has always been growing and there has been no effort to save from Iranian households. Per capita energy consumption in Iran is three times the global average and 13 times that of Japan. In this study, we tried to determine the main factors that affect resedential gas consumption. By referring to 384 rsedential gas consumers and asking households about the criteria specified from the strategic model of optimal consumption of resedential gas, as well as talking with some of them about consumption indicators, questionnaires have been completed and has been studied. Quantitative analysis has been used and by analyzing the data and using factor analysis and path analysis (lisrel) and )spss(, the main factors of gas consumption in households and the effect of each indicator have been determined

    Keywords: Consumption Pattern, Factor Analysis, Gas, Iran, Main Factors
  • Mahmood Dasht Bozorg, Foad Makvandi*, Vahid Chenari, Ganbar Amirnejad, Saeed Jafariniya Pages 28-63

    This study aims to fill the gap between the theory and practice of formulating a public policy agenda in the Energy Commission of the Parliament and its purpose is to provide conditions for activating participatory and innovative capacities to improve the public policy of the Parliament. The aim is to create a common understanding of the issues on the agenda and to strengthen the ability of stakeholders to cooperate effectively in participatory policy-making. The present research is applied in terms of purpose, in terms of descriptive nature, in terms of survey implementation method and to review the theoretical foundations of the research and secondary information, the library method and semi-structured interviews have been used. Research Methodology The research foundation and statistical community include members of the Energy Commission of the Parliament, energy policy specialists in the executive ministries, the Syndicate of Contractors, the General Directorate of Energy of the Program and Budget Organization, academic public policy experts who have articles in this field. Are energy industry activists, and the Energy Research Institute, which selected 22 people using targeted judging. Descriptive statistics and inferential statistics were used with SPSS software for the average of interviews and LISREL was used for confirmatory factor analysis.From the results of open coding of qualitative data collected using the interview tool, 31 open codes were identified from 114 concepts. The results of the axial coding included 88 items in 28 categories.

    Keywords: Agenda, Public Policy, Stakeholders Participation, Energy Commission, Parliament
  • Soma Rahmani, Mostafa Safdari Ranjbar* Pages 64-96

    This paper aims to investigate transition paths and reasons of failure of Iran’s wind turbines industry in transition to sustainability successfully. In this regard, a qualitative approach and case study strategy have been used. For this purpose, based on type of national innovation system, the transition path and sustainability transition status of the wind turbines industry in selected countries were studied. Then the historical evolution of wind turbines industry in Iran has been surveyed from 1988 to 2020, and the current situation of this industry based on sustainable transitions and multilevel level perspective theoretical framework (MLP) and transition paths in each period of development has been identified. In the next step, the reasons of failure in the development stages of the industry are extracted based on the qualitative analysis of semi-structured interviews with industry experts. Then, based on innovative logic in the literature of innovation policies and the experiences of the studied countries, appropriate policy proposals are presented to pave the way for the transition of Iran’s wind turbines industry. The results of this study show that transition of Iran's wind turbines industry has been identified in the three stages, the path of first stage (1988-2007) was of the transformation path type, the second stage (2007-2016) was of the reconfiguration type. However, in the third stage (2016-2020), Iran's wind turbines industry has not been able to use technological alternatives to transition to sustainability because of some reasons such as directionality failure, demand articulation failure, policy coordination failure and reflexivity failure.

    Keywords: sustainable transition, transition paths, transition failure, Multiple Level Perspective (MLP), wind turbines